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SI. No. I 	 Frequently asked Question 	 I 	 Answer  

Children Education Allowance Scheme (CEA) 

1. Whether Reimbursement of Children 
Education Allowance (CEA) for 3 rd 

 child is permissible if CEA has not 
been claimed for 1 St  and or 2nd  child? 
As per OM dated 2.9.2008 CEA is 
admissible for two school going 
children does it mean any two school 
going children? 

As per OM No.12011/03/2008-Estt.(AL) 
dated 	 11.11.2008, 	 the 	 Children 
Education Allowance would be 
admissible for more than two children in 
case the number of children exceeds two 
as a result of the second child birth 
resulting in twins or multiple birth. This 
implies that the CEA will be admissible 
only in the cases of two eldest surviving 
children and CEA for third or subsequent 
child will only be permissible if there is a 
case of multiple births at the time of 
second childbirth. Further, 
reimbursement of CEA for the 3 rd  child 
is admissible in case of failure of 
sterilization operation. 

2. What constitute "Fee" as per para 1 
(e) of the O.M. dated 2/9/2008 and 
whether fee paid for extra-curricular 
activities to some other institute and 
Annual Charges, Transportation fees 
are reimbursable? Reimbursement 
towards 	 purchase 	 of school 	 bag, 

water 	 bottle, 	 uniform, 	 shoes 	 and 
stationary is admissible? 

• 

As per OM No.12011/03/2008-Estt.(AL) 
dated 2.9.2008, tuition fee, admission 
fee, laboratory fee, special fee charged 
for agriculture, electronics, music or any 
other subject, fee charged for practical 
work under the programme of work 
experience, fee paid for the use of any 
aid or appliances by the child, library fee, 
games/sports fee and fee for extra- 
curricular 	 activities 	 are 	 reimbursable 
subject to the condition that the 
aforementioned fee are charged by the 
school directly from the student. 
Besides, reimbursement for purchase of 
one set of text books and notebooks, two 
sets of uniforms prescribed by the school 
in which the child is studying, one pair of 
shoes, in an academic year are 
reimbursable. Uniform include all items 
of clothing prescribed for a day, as 
uniform by the school, irrespective of 
colours/winter/summer/PT uniforms. 
There is no item-wise ceiling. 
Reimbursement of pens/pencils, school 
bags, etc., may not be allowed. 



7. 

8. 

Whether reimbursement of fee 
charged directly by the school for 
catering to the special needs of the 
child with disabilities duly certified 
by the concerned school authorities, 
in addition to items mentioned in 
para 1(e) of O.M. dated 2.9.2008, is 
permissible?  
Whether CEA has been increased by 
25% as a result of enhancement of 
Dearness Allowances beyond 50%? 

Development Fee/Parents' Contribution 
in lieu of tuition fee shall be reimbursed 
w.e.f. 21 st  February, 2012, on pro-rata 
basis, subject to the condition that the 
Government servant will have to certify 
that the school does not charge tuition 
fee. 

 Reimbursement of fee charged directly 
by the school for catering to the special 
needs of the child with disabilities duly 
certified by the concerned school 
authorities, in addition to items 
mentioned in para 1(e) of O.M. dated 
2.9.2008, is allowed w.e.f. 21 st  February, 
2012, on pro-rata basis. 
This Department's OM No. 12011/03/ 
2008-Estt.(AL) dated 2.9.2008 clearly 
indicates that the limits "would be 
automatically raised by 25% every time 
the Dearness Allowance on the revised 
pay structure goes up by 50%". There is 
no need for any separate order from 
this Department to effect enhancement 
of CEA as a result of increase in DA 
by 	 50%. 	 However, 	 O.M. 
No.12011/01/2011-Estt.(Allowance) 
dated 4th  May, 2011, has been issued to 
clarify this further. 
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3. Whether Development Fee/Parents' 
Contribution 	 charged 	 by the 
school/institution is reimbursable? 

6. Whether CEA can be claimed for the 
child for the same class twice? 

7. Whether 	 Hostel 	 subsidy 	 is 
reimbursable irrespective of transfer 
liability? 

The reimbursement of CEA is not linked 
to the performance of the child in his 
class. Even if a child fails in a particular 
class, the reimbursement is permissible. 
However, if the child is admitted in the 
same class in another school, although 
the child has passed out of the same 
class in previous school or in the mid- 
session, CEA shall not be 
reimbursable.  
Hostel Subsidy is reimbursable to all 
Central Govt. employees for keeping 
their ward in the Hostel of a residential 
school away from the station in which 
the employee is posted or residing 
irrespective of any transfer liability. 



9. Whether a Government servant is 
allowed to get 50% of the total 
amount subject to the overall annual 
ceiling in the first quarter and the 
remaining amount in third and or 
fourth quarter? 

In case of misplacement of receipts given 
by the school/institution towards charges 
received from the parents/guardian, 
reimbursement may be allowed if the 
Government servant produces a duplicate 
receipt, duly authenticated by the school 
authorities. Receipts from private 
parties, other than the school, if 
misplaced shall not be entertained, even 
if a duplicate receipt is produced. 
Original receipts from school authorities 
need not be attested/ 
countersigned/rubber stamped by the 
school authorities.  
Reimbursement of 50% of the entitled 
amount for the academic year could be 
allowed in the first and/or second quarter 
and the remaining amount could be 
reimbursed in the third and/or fourth 
quarter. However, the entire entitled 
amount can be reimbursed in the last 
quarter. Frontloading of the entire 
admissible amount is not permissible.  
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8. 	 Whether reimbursement can be 
allowed in case the original receipts 
are misplaced and duplicate receipts 
are produced by the Government 
servant? 

10. Whether any age limit has been 
prescribed for reimbursement of 
CEA? 

There is no minimum age prescribed for 
reimbursement of CEA in respect of 
children admitted in nursery classes. The 
minimum age of 5 years, stipulated in 
Office Memorandum No.12011/03/2008- 
Estt.(Allowance) dated 11 th  November, 
2008, for disabled children pursuing non- 
formal education or vocational training 
stands removed with effect from 21' 
February, 2012. Hence, there will be no 
minimum age for any child for whom 
reimbursement is claimed. The upper 
age limit for disabled children has been 
set at 22 years of age. In case of other 
children, the age limit will be 20 years 
age or till the time of passing 12 th  class, 

whichever is earlier.  

Whether the school/institution should 
be recognized? 

The school/institution has to be 
recognized by the Central or State 
Government or UT administration or by 
University or a recognized educational 
authority having jurisdiction over the 
area where the institution is situated.  



12. 

13. 
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Whether CEA is payable for the 
children of Central Government 
employees and studying abroad, 
including children of citizens of 
Nepal/Bhutan but working in 
Government of India, and the 
children are studying in the schools 
in their native place, i.e., 
Nepal/Bhutan? 

Whether 	 Children 	 Education 
Allowance would be admissible 
beyond two children due to failure of 
sterilization operation. 

The CEA is payable for the children of 
all Central Government employees 
including citizens of Nepal and Bhutan, 
who are employees of Government of 
India, and whose children are studying 
abroad. However, a certificate may be 
obtained from the Indian Mission abroad 
that the school is recognized by the 
educational authority having jurisdiction 
over the area where the institution is 
situated. 

The reimbursement of Children 
Education Allowance is admissible only 
for the first child born after failure of 
sterilization operation. 

Joining Time Rules 

14. Whether Joining time//Joining Time 
pay is admissible in case of technical 
resignation to join another Govt. 
organization. 

For appointment to posts under the 
Central Government on the results of a 
competitive examination and or 
interview open to Government servants 
and others, Central Government 
employees and permanent/provisionally 
permanent State Government employees 
will be entitled to joining time. A 
Government servant shall be treated on 
duty during the period of joining time 
and shall be entitled to joining time pay 
equal to the pay and allowances like DA, 
HRA, CCA, drawn before 
relinquishment of charge at the old post. 
But temporary Central Government 
employees with less than 3 years of 
regular continuous service, though 
entitled to joining time would not be 
entitled to joining time pay.  

Overtime Allowance  
The 5 th  and 6th  Central Pay Commission 
have recommended abolition of grant of 
Overtime Allowance but the Government 
has decided to maintain the status quo at 
the existing rates till implementation of 
Performance Related Incentive Scheme.  

15. Revision of rates of Overtime 
Allowance 
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16. Whether the women employees with 
disabilities shall be entitled for 
allowance at double the rates for 
multiple births at the time of first 
child birth? 

No. In case of multiple births at the time 
of first child birth, the woman employee 
shall not be entitled to this allowance at 
double the rates for multiple births. 

17. Whether the allowance would 	 be 

admissible for the 3 rd  child in case 
either of the first two children i.e. 
first child or the 211d  child expires 
before the attaining the age of two 
years? 

It is clarified that the grant of Special 
Allowance for the child care for women 
with disabilities is admissible for two 
years from the birth of the child so long 
as the woman employee does not have 
more than two surviving children. 
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